VÍNA - MORAVCIKOVA-VINA

Title
Přejít na obsah

Ledové víno
Jedná se o vysoce sladké dezertní víno, které se vyrábí ze zmrzlých hroznů. Hrozny visí ve vinici velice dlouho, jelikož se mohou sbírat až poté, co projdou prvním mrazem, který dosáhne -7°C. To je velice důležité, protože hrozny se sbírají hned po dosažení dané hranice minusových °C. Často je tak na sběr pouze pár hodin, při kterých nejen že se hrozny musí dopravit z vinohradu, ale zároveň se musí začít zpracovávat. Proč? Protože zmrzlé hrozny jsou specifické právě tím, že voda v bobulích je sražena na ledové krystalky a jediné co zůstává nezmražené je samotná šťáva, která již dosahuje vysokých hodnot cukernatosti (mošt musí dosáhnou minimálně 27°NM). Neprodleně proto musí začít proces lisování, při kterém se vylisuje pouze mošt a krystalky s vodou zůstávají v lisu. Díky tomu získáme opravdový extrakt z hroznů, který je extrémně sladký a táhne se jako med.

Naše vinařství své první ledové víno vyrobilo v roce 2012. Od té doby nám zimy pro sběr a výrobu ledového vína moc nepřály. Až 18. 12. 2022 byly sklizeny hrozny odrůdy Sauvignon gris o cukernatosti 32,4°ČMN při teplotě -9°C. Toto víno je zajímavé svou bylinkově medovou vůní a chutí. Tato vína je vhodné podávat ke sladkým dezertům.

Doporučená doba zrání je 3- 15 let.
Bezcukerný extrakt: 56,9 g/l
Zbytkový cukr: 113,7 g/l
Kyseliny: 7,8 g/l
Slámové víno
Jedná se o speciální kategorii vín, které se liší především v technologii výroby. Vzniká tak, že se hrozny vinné révy dosušují na slámě. Abychom však tomuto dosušení mohli dojít, musíme hrozny nechat dobře vyzrát a zároveň musí být kladen velký důraz na jejich kvalitu (neměli by být poškozené). Kromě slámy se mohou hrozny klást i na rákos nebo mohou být zavěšené ve větraném prostoru. Při tomto procesu, který trvá nejméně 3 měsíce, se odpaří značná část vody z bobulí a zůstává obsah extraktivních látek. Poté, co se tyto hrozny moštují, by měly vykazovat nejméně 27°NM. Hrozny se lisují celé i se stopkami. Jejich výlisnost je poměrně nízká, v průměru to může být i méně jak 20%.

Naše slámové víno je vyrobeno z hroznů odrůdy Sylvánské modré. Sběr hroznů proběhl 15. 10.2022. Již vysušené hrozny byly lisovány 14. 2. 2023 a dosáhly cukernatosti 37,6°ČNM.
Tento druh vína je v našem vinařství vyroben poprvé v roce 2023. Víno je zajímavé svou rozinkově medovou vůní, která se prolíná do kořeněné chutě se sladkou medovou dochutí.
Tento druh vín je vhodný k sladkým dezertům.

Doporučená doba zrání je 3 – 15 let.
Bezcukerný extrakt: 58,1 g/l
Zbytkový cukr: 165,2 g/l
Kyseliny: 7,2 g/l
Vinobraní
     

     


Návrat na obsah